Ἐν τάχει μία πρώτη αναφορά, η οποία ενδιαφέρει το φιλομαθές αναγνωστικό κοινό που επιμένει στη μελέτη της ιστορίας του Κυπριακού, των ελλαδο-τουρκικών σχέσεων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη βαθύτερη μελέτη της διαχρονικά επεκτατικής τουρκικής πολιτικής εναντίον της Κύπρου, των Δωδεκανήσων και της Θράκης:
Ένα σπουδαίο καινούργιο βιβλίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες, με πολύτιμο, άκρως αποκαλυπτικό, πλήρως τεκμηριωμένο κατ’ εξαντλητικό τρόπο, αυθεντικά τουρκικό, περιεχόμενο:
- Την δημοσιογραφική δράση της «ναυαρχίδας» δημόσιας έκφρασης και συστηματικής καλλιέργειας του τουρκικού ανθελληνικού μίσους, εφημερίδας «Χουριέτ», όπως μεθοδεύτηκε, συστηματοποιήθηκε και επικράτησε εναντίον του αγώνα της Κύπρου για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την Ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα.
Τίτλος του βιβλίου:
«Η Hürriyet και η Πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό (1948-1955)»
από τις εκδόσεις «Ρίζες».
Συγγραφέας ο παλαιόθεν εγνωσμένης επιστημονικής εγκυρότητας
Γεώργιος Αγγελετόπουλος, με διδακτορικό τίτλο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, πτυχιούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακό στη Νεότερη και Σύγχρονη Τουρκική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.
Ο Γιώργος Αγγελετόπουλος, αριστούχος απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, είναι στέλεχος του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Έχει υπηρετήσει στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας - Δημόσιας Διπλωματίας στις πρεσβείες της Ελλάδος: (α) στην Άγκυρα 2004-2006, (β) στη Λευκωσία 2006-2010, (γ) στην Κωνσταντινούπολη 2013-2017 και (δ) στα Τίρανα από το 2021 μέχρι και σήμερα.
ΣΠΕΥΣΑΜΕ να χαρακτηρίσουμε πολύτιμο το βιβλίο.
Ο κυριότερος λόγος γι’ αυτό είναι ότι:
Η επισταμένη και ενδελεχής μελέτη των αυθεντικών τουρκικών άρθρων και δημοσιευμάτων της Χουριέτ για τα συντρέχοντα γεγονότα εκείνης της εποχής,
δηλαδή από πριν 75 έως πριν 68 χρόνια,
- αφ’ ενός φωτίζει, ως δυνατός προβολέας, την πολιτική την οποία ακολουθεί από τότε μέχρι σήμερα αταλάντευτα η Τουρκία,
- αφ’ ετέρου κατεδαφίζει πλήθος ελληνικών (ελλαδικών και κυπριακών) ψευδαισθήσεων οι οποίες καλλιεργήθηκαν και τότε, καλλιεργούνται έκτοτε μέχρι και σήμερα, για το τι εστί πραγματικά η Τουρκία και προς τα πού στοχεύει να βαδίσει, από τούδε και εις το εξής, εναντίον του Ελληνισμού.
Ένα ελάχιστο δείγμα ΠΡΙΝ 70 ΧΡΟΝΙΑ από άρθρο του επικεφαλής εκδότη της «Χουριέτ» Σεντάτ Σιμάβι 22 Μαΐου 1953:
«Εγώ δεν πρόκειται να κάνω πίσω από το να προβάλλω τον Τουρκισμό των Δωδεκανήσων μας και της Κύπρου. Θα υπερασπίσω τον αγώνα αυτόν σε όλη μου τη ζωή, μέχρι να στηθεί η ένδοξη τουρκική σημαία στην πράσινη Κύπρο και στα Δωδεκάνησά μας. Η υπόθεση αυτή είναι η πιο πολύτιμη παρακαταθήκη που αφήνω στα παιδιά μου και δεν έχω καμμιά αμφιβολία πως θα είναι υπερήφανα γι’ αυτήν» (σελ. 142).
Ο Σιμάβι της «Χουριέτ» απεβίωσε 11 Δεκεμβρίου 1953 και την «παρακαταθήκη» του ακολουθούν έως σήμερα και ο νεο-σουλτάνος Ερντογάν και η αποτυχημένη αντιπολίτευσή του...
Λάζ. Α. Μαύρος 28 Μαΐου 2023.
Comments