Στην φτγρ: Η υπό τον Στ.Στεφάνου ηγεσία του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Κοινωνική Συμμαχία μετά από το εκλογικό ... Φαινόμενο Φειδίας.
ΤΟ «ΦΕΙΔΙΑΣ» θα μπορούσε να δοθεί ως όνομα τού... «μεσογειακού τυφώνα» που αίφνης έπληξε κατακούτελα το κομματικό μας σύστημα στις ευρωεκλογές της παρελθούσας Κυριακής 9ης Ιουνίου. Επειδή όντως γέγονε ήδη:
Ένας παντελώς άγνωστος στο πολιτικό στερέωμα. Mε παιδίζουσα ειλικρίνεια αυτοπροσώπως δεδηλωμένος αχάπαρος περί πολιτικής, 24ετής εύχαρις νεανίσκος ονόματι Φειδίας Παναγιώτου. Παπαδοπαίδι εκ χωρίου και υπηρετήσας θητεία στα δύσκολα Ο.Υ.Κ. Επιτυχέστατος γιου-τιούπερ και τικ-τόκκερ και ινφλουένσερ, καθώς λένε στην πόλα-σέλα κραταιά πλέον γλώσσα των χαλόου στην διαδικτυακά επικοινωνούσα κοινωνία. Εκκωφαντικά εξέπληξε με 71.330 ψήφους να εκλεγεί πρώτος των ευρωβουλευτών της Κύπρου. Ξεπερνώντας κατά χιλιάδες και τους... γίγαντες τών ισχυροτέρων ΔηΣυ-ΑΚΕΛ. Αφήνοντας άναυδους απ’ έξω, προβεβλημένα στελέχη κι εκλεκτούς των κομμάτων.
- Ο Φειδίας έλαβε 71.330 σταυρούς προτίμησης.
- Δεύτερος ο Φουρλάς του ΔηΣυ με 53.156.
- Τρίτος ο Γ. Γεωργίου του ΑΚΕΛ με 33.488...
- Γιατί, άραγε;
- Προφανώς για... εβδομήντα μία χιλιάδες και τριακοσίους τριάκοντα διαφορετικούς λόγους που συνοψίζονται σε έναν:
- «Κυρίες και κύριοι των κομμάτων δεν σας προτιμούμε».
- Οι 71.330 του Φειδία, αποτελούν το 19,36% των εγκύρων ψήφων. Μπορούν να υπολογίζονται με πειστικό νόημα (στη νόηση όσων δύνανται να εννοήσουν) για την από ετών αυξανόμενη παρακμή των κομμάτων. Ένας «από το πουθενά» Φειδίας στο 19,36%, («εν το πιστεύκω ρε παιθκιά!» είπε) απέναντι στο 24,78% και στο 21,49% όπου κατέπεσαν αντιστοίχως οι ανέκαθεν πρώτοι των ΔηΣυ-ΑΚΕΛ. Προκειμένου να φανούν ευκρινέστερα τα μεγέθη της γενικότερης παρακμής που την σηματοδότησε ως έκλαμψη το Φαινόμενο Φειδίας, αρκούν οι ξεροκέφαλοι αριθμοί των συνολικών δεδομένων:
ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ σώμα, των 683.432 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων:
- Πρώτη «δύναμη» μετρήθηκαν οι 281.156 έχοντες ψήφο, που δεν προσήλθαν στις κάλπες, η Αποχή του 41,14%.
- Ο ΔηΣυ έλαβε 91.316 ψήφους. Ήτοι, ποσοστό 13.36% του εκλογικού σώματος.
- Το ΑΚΕΛ έλαβε 79.163 ψήφους, δηλαδή 11,58%.
- Κι ο Φειδίας 71.330, ποσοστό 10,43%.
- Οι υπόλοιποι έλαβαν: 6,03% ΕΛΑΜ, 5,24% ΔηΚο, 2,73% ΕΔΕΚ, 1,57% Βολτ, 1,14% ΔηΠα, 0,69% οι Οικολόγοι και... ούτω καθεξής πτωτικότερα.
- 25.371 στις κάλπες (6.31%) έριξαν λευκό και,
- 8.450 (2,1%) έριξαν άκυρο...
ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ζαλάδες έπληξαν, ως εκ τούτου, από το βράδυ των αποτελεσμάτων απαξάπαντες τους κομματικούς. Μαζί και τους επί χρόνια διαμορφωτές της Κοινής Γνώμης, ξερόλες και περσόνες τηλεοράσεων και άλλων ΜΜΕ. Εξαιτίας της Φειδιακής Βόμβας Μεγατόνων:
- «Ακραίος καύσωνας στην πολιτική ζωή - Φαινόμενο Φειδίας σάρωσε όλο το κομματικό σύστημα», ήταν την επαύριον χαρακτηριστικός ο πρωτοσέλιδος τίτλος του «Φιλελευθέρου».
- Η δε πιο κομματική από τις εφημερίδες, η «Χαραυγή» του ΑΚΕΛ, οδυρομένη για την κατραπακιά ανήγγειλε: «Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού μετά τα αποτελέσματα των εκλογών».
Βεβαίως, για άλλους, πολλαπλάσιους των συρρικνούμενων αριθμών όσων διαβάζουν εφημερίδες, οι... ανατρεπτικές εκλογές ήσαν οι πιο... διασκεδαστικές. Όσο μπορεί να διασκεδάζει κανείς, όταν παρακολουθεί στις οθόνες ένα κομματικό σύστημα να θρηνεί και να ολοφύρεται σαστισμένο που ο κυρίαρχος (μόνο στιγμιαία στις κάλπες) λαός, το έκανε να μην βρίσκει τρύπα να χωστεί...
ΠΡΩΤΗ φορά στις 9 Ιουνίου δοκιμάστηκε στην Κύπρο η επινόηση των πολυ-εκλογών. Την ίδια μέρα, στην ίδια κάλπη, με μια δεσμίδα διαφορετικών χρωμάτων ψηφοδελτίων εκλογές: (1) Ευρωβουλευτών. (2) Περιφερειαρχών. (3) Δημάρχων. (4) Αντιδημάρχων. (5) Δημοτικών Συμβούλων. (6) Εκλογή των εν εκτοπισμώ Δημάρχων σκλαβωμένων από τους Τούρκους Δήμων. (7) Κοινοταρχών. (8) Σχολικών Εφορειών.
- Οι αρμόδιες υπηρεσίες τις διεξήγαγαν με αξιέπαινη επάρκεια.
- Ουδέν σοβαρό παρατράγουδο. Κι ούτε χρειάστηκε να έχουν οι ψηφίσαντες κάποιο... δοκτοράτο πίσω από το παραβάν.
Ίσως να έχει δόση αληθείας η εικασία ότι οι ταυτόχρονες πολυεκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση με το πλήθος των τοπικών φίλων, των γνωστών και των συγγενών της στρατιάς των υποψηφίων, απέτρεψαν την αύξηση της Αποχής στις Ευρωεκλογές.
ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΛΛΗ, πολιτική έποψη και διαχρονική, με τους αριθμούς αξιολόγηση των πραγμάτων, μπορεί ίσως να τεκμηριωθεί ο ισχυρισμός ότι: Ο πιο αποτυχημένος, από την πλειάδα των αποτυχόντων στις εκλογές, υπήρξε η ηγεσία του ΑΚΕΛ. Υπό την έννοια των εξής πασίγνωστων:
(α) Έντεκα χρόνια, από το 2013 το ΑΚΕΛ ασκείται στην καθημερινή επί παντός αντιπολίτευση. Απέναντι στην «πιο διεφθαρμένη», κατά την ορολογία του, 10ετή διακυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔηΣυ. Κι απέναντι στην «ανεπαρκέστατη», όπως το ίδιο την χαρακτηρίζει επί 16 μήνες, κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Για την οποία λένε κιόλας ότι «οι δύο στους τρείς που τον ψήφισαν για Πρόεδρο το έχουν μετανοιώσει». Παρά ταύτα, το εκλογικό σώμα έχει αποφανθεί στις εκλογές της 9ης Ιουνίου ότι το ΑΚΕΛ στην αντιπολίτευση παραμένει... ασκήσιμο. Ανίκανο κι ανάξιο να εισπράξει θριαμβευτικά στις κάλπες την δυσφορία και τα παράπονα των πολιτών.
(β) Αναμετρήθηκε το ΑΚΕΛ+Συμμαχία για την πρωτιά με την παραπαίουσα ηγεσία του ΔηΣυ. Ενός κόμματος διχασμένου από την ήττα Αβέρωφ-Τσουνάμι στις προεδρικές εκλογές του 2023. Πάλιν δεν τα κατάφερε να του πάρει την πρωτιά. Η Αννίτα Δημητρίου, με πολυτραυματισμένο κόμμα και παρά τις αποστασίες, κατάφερε να διατηρήσει τους δύο ευρωβουλευτές, να ξεπεράσει το ΑΚΕΛ, ενώ ο Στέφανος Στεφάνου με τη «ρωμαλέα» Κοινωνική Συμμαχία του ΑΚΕΛ, κατήντησε το κόμμα, για πρώτη φορά, με έναν ευρωβουλευτή.
(γ) Πρόταξε και πρόβαλε και διαφήμιζε εαυτήν, η ηγεσία του ΑΚΕΛ, ως το «ανάχωμα» απέναντι στην άνοδο των «ακροδεξιών, νεο-ναζιστών, φασιστών» κοκ του ΕΛΑΜ. Κατάφερε στις εκλογές το ανάχωμά της να γίνει... χώμα. Επί του οποίου το ΕΛΑΜ προέλασε για να αυξήσει τους ψηφοφόρους του. Ανερχόμενο στην κλίμακα του τρίτου κόμματος.Αφήνοντας πίσω του, ΔηΚο, ΕΔΕΚ κλπ.
(δ) Το αρχαιότερο και εμπειρότερο από το 1941 κόμμα, το ΑΚΕΛ, μ’ επικεφαλής τον Στ. Στεφάνου, διατελέσαντα επιστήθιο τού αειμνήστου ΠτΔ Δ. Χριστόφια στη διακυβέρνηση 2008-2013, χωρίς ίχνος πλέον από τις παλαιότερες διασπάσεις τύπου ΑΔΗΣΟΚ, «κατορθώνει» εν έτει 2024 μόνο με 7.833 ψήφους να ξεπεράσει το πολιτικό μειράκιο ονόματι Φειδίας. Και άπαντες αντιλαμβάνονται το μέγεθος της αποτυχίας.
(ε) Και εν τέλει, για να γίνει εναργέστερο πώς ο «μεσογειακός τυφώνας Φειδίας» έπληξε κατακούτελα, παραζαλισμένους πλέον τους ΑΚΕΛιστές επιτετραμμένους στη διαμόρφωση Κοινής Γνώμης, προσφέρεται τεκμήριο το πρωτοσέλιδο της προχθεσινής (14.6.2024) εβδομαδιαίας εφημερίδας τους, της «Γνώμης». Έγραψε ότι: «Η σαρωτική νίκη ΑΚΕΛ στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές και παρά την απώλεια μιας έδρας στο ευρωκοινοβούλιο = “Μαγιά” για την μεγάλη αλλαγή στη διακυβέρνηση της Κύπρου» (!!!)
«Παρηορκά στον άρρωστον ώσπου να φκει ψυσιή του», καθώς έλεγαν και οι παλαιότεροι των ΑΚΕΛ, ΕΔΟΝ, ΠΕΟ, ΕΚΑ, ΠΟΓΟ, Μορφωτικών Συλλόγων, Ποδοσφαιρικών Σωματείων, Συναυλιών του Λαϊκού Κινήματος κοκ... αριστερότερα έως... σφυροδρεπανικότερα. Για δε όλους τους άλλους αποτυχόντες, το προ αιώνων γραφέν: «Κατὰ τὸ ἀνθρώπινον τοιούτων καὶ παραπλησίων ἔσεσθαι» (ΘΟΥΚ. Α-22)..
Λάζ. Α. Μαύρος
Commentaires