top of page

Εθνική Φρουρά και Θηλέων



Μνήμης χάριν η φωτογραφία: Το 2001 ο αείμνηστος Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, στο πλαίσιο του διεξαγόμενου ετήσιου διαγωνισμού βολής μεταξύ των επίλεκτων σκοπευτών τυφεκίου όλων των σχηματισμών και διοικήσεων της Ε.Φ. διέταξε και τη συγκρότηση της πρώτης ομάδας Γυναικών Σκοπευτριών από Εθελόντριες Μόνιμες Υπαξιωματικούς, με ευθύνη του τότε Διοικητή του Λόχου Στρατηγείου Ταγματάρχη Γιώργου Μαυρομάτη. Διακρίθηκαν εντυπωσιακά στις επιδόσεις ξεπερνώντας τις περισσότερες σκοπευτικές ομάδες των ανδρών. Στον διαγωνισμό του 2009 μάλιστα η Λοχίας (ΤΘ) Μαρία Παπαδοπούλου (πρώτη αριστερά στην φωτογραφία) πρώτευσε πάντων και πασών με τυφέκιο G3-A3, δέκα φυσίγγια σε 60 δευτερόλεπτα στα 300 μέτρα, επιτυγχάνοντας και το σπάνιο 10/50 άριστα.

ΠΑΡ’ ΟΤΙ δύσκολο, το σημερινό μας άρθρο συνειδητά επιχειρεί να αποφύγει τους όποιους αυθόρμητα συνωθούμενους προς δημοσίευση χλευαστικούς χαρακτηρισμούς και ειρωνικούς σχολιασμούς που φυσιολογικά προκλήθηκαν ακροαζόμενοι την εξαγγελία περί εθελοντικής στρατιωτικής θητείας των 18χρονων γυναικών, την οποία εκφώνησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης το βράδυ της Κυριακής 8ης Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, κατά την τελετή για τα 60χρονα της Εθνικής Φρουράς, ημέρα εορτασμού της προστάτιδας των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Παναγίας Εθνοφρουρούσας.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 40 χρόνια έχουμε δημοσιεύσει εκατοντάδες ενυπόγραφα άρθρα κι έχουμε επιμείνει, σε αμέτρητες ραδιοφωνικές εκπομπές μας, από το 1990 και εντεύθεν στο Ράδιο Πρώτο, για την αναγκαιότητα της υποχρεωτικής στράτευσης των θυγατέρων μας μαζί με τα συνομήλικα αγόρια μας στην Εθνική Φρουρά, όπως άλλωστε επιβάλλει και η νομοθετημένη ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ η οποία απαγορεύει κιόλας την άνιση και δυσμενή μεταχείρηση των πολιτών λόγω φύλου.

- Εξηγήσαμε πλειστάκις ότι η εξαίρεση των θηλέων πολιτών από το καθήκον της υποχρεωτικής θητείας στην ένοπλη υπεράσπιση της πατρίδας, αποτελεί βεβαίως ανεπίτρεπτη προσβολή σε βάρος των κοριτσιών μας. Και εκλαμβάνεται συνάμα, βασίμως, ως δυσμενής μεταχείριση σε βάρος των αρρένων συμμαθητών τους στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης από τα οποία μαζί αποφοιτούν.
- Στερεί προπάντων από τις ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας την αριθμητική επάρκεια. Η οποία πλήττεται όχι μόνο από την αυξανόμενη διαχρονικά υπογεννητικότητα, αλλά και από την συρρίκνωση της χρονικής διάρκειας της θητείας αρρένων στην Ε.Φ.

ΧΡΗΣΙΜΗ ίσως είναι, εν προκειμένω, η υπενθύμιση κάποιων διά μέσου των ετών γεγονότων που αναφέρονται στην ιστορία των προσπαθειών επίτευξης επαρκέστερης Αμυντικής Θωράκισης της Κύπρου, ουσιαστικότερης ενδυνάμωσης της Εθνικής Φρουράς, όπου συμπεριλαμβάνεται και η 35χρονη ήδη «Ιστορία Στράτευσης Γυναικών».
ΤΟ 1987 υπήρξε η πρώτη έμπρακτα αλματώδης ανάπτυξη και ενδυνάμωση της έως τότε Εθνικής Φρουράς. Ήταν το τελευταίο έτος της 10χρονης προεδρίας Σπύρου Κυπριανού όπου για πρώτη φορά η ΕΦ απέκτησε σύγχρονα γαλλικά άρματα μάχης ΑΜΧ-30Β2, και τροχοφόρα τεθωρακισμένα BΑΠ, τα ερπυστριοφόρα ΛΕΩΝΙΔΑΣ, τα αντιαρματικά ελικόπτερα ΓΚΑΖΕΛ και μια σειρά από σημαντικά αντιαεροπιτικά κ.ά. οπλικά συστήματα.

ΤΟ 1988 με την άνοδο στην προεδρία του Γιώργου Βασιλείου το πρόγραμμα ενίσχυσης της Ε.Φ. συνεχίστηκε ραγδαία, με επιπρόσθετες αγορές, πολλαπλασιασμό των όπλων και των άλλων μέσων των ενόπλων δυνάμεων, εκσυγχρονίζοντας το Πυροβολικό, τα Αντιαεροπορικά, τα Αντιπλοϊκά, τα Αντιαρματικά, τους Όλμους κοκ

ΜΕ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗΣ αποτελεσματικότητας Υπουργό Άμυνας τον Ανδρέα Αλωνεύτη, για πρώτη φορά μετά από τον όλεθρο του 1974 η Ε.Φ. πέτυχε και το πρώτο ουσιώδες άλμα αντιμετώπισης του αριθμητικού της μειονεκτήματος με δύο άμεσους τρόπους:

(α) Το 1989 πραγματοποιήθηκε η πρώτη πρόσληψη Γυναικών Εθελοντριών Μονίμων Υπαξιωματικών της Ε.Φ., η εκπαίδευση τους στο στρατόπεδο στο Γουδή των Αθηνών και στα πεδία βολής στο Χαϊδάρι και η μετέπειτα ανάληψη καθηκόντων σε σχηματισμούς και μονάδες της Ε.Φ. στην Κύπρο.

(β) Το 1989 συγκροτήθηκαν οι πρώτοι Λόχοι Κατοικημένων Τόπων της Εθνοφυλακής της Ε.Φ. με υποχρεωτική υπηρεσία των ανδρών που λόγω ηλικίας ολοκλήρωσαν τα χρόνια υπηρεσίας του στις μονάδες εφέδρων. Ήταν και η πρώτη φορά που η Ε.Φ. εμπιστευόταν στους εθνοφύλακές της (στον τόπο διαμονής τους που ήταν και η ζώνη αποστολής τους) την κατ’ οίκον φύλαξη και ταχύτατη ετοιμότητα του ατομικού τους οπλισμού και των πυρομαχικών τους. Με το τρόπο εκείνο η Αμυντική Θωράκιση του τόπου προσήγγιζε το «δόγμα» του Ένοπλου Λαού:
- Από 18χρονους μέχρι 20χρονους κληρωτούς, έως 40χρονους εφέδρους και έως 60χρονους εθνοφύλακες. Απέμεναν οι γυναίκες:
- Η ομαλή ένταξη από το 1989 των πρώτων Γυναικών Εθελοντριών Μονίμων Υπαξιωματικών στις ένοπλες δυνάμεις, ενθάρρυνε τότε το Υπουργείο Άμυνας στον σχεδιασμό νομοθέτησης της Υποχρεωτικής Θητείας και των 18χρονων γυναικών στην Ε.Φ. Έτσι:

(γ) Το 1990 ο Υπ.Αμ. Ανδρέας Αλωνεύτης, έχοντας προηγουμένως και την θετική συνεννόηση με την πρόθυμη τότε Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, με πρόεδρο τον Τάκη Χατζηδημητρίου της ΕΔΕΚ και Αντιπρόεδρο τον Χρίστο Σολωμή του ΔηΣυ, ανακοίνωσε σε διάλεξή του στην Λεμεσό, τα σχέδια του Υπουργείου και του ΓΕΕΦ για τη νομοθέτηση της υποχρεωτικής 12μηνης στρατιωτικής  θητείας των 18χρονων κοριτσιών. Ώστε να καταστεί εφικτή και η μείωση της 26μηνης τότε θητείας των αγοριών στους 18 μήνες.

ΕΓΙΝΕ τότε αίφνης... «του κουτρούλλη ο γάμος»: Οι πιο φωνακλάδες στελέχη, μέλη και οπαδοί των κομμάτων, απειλούσαν θεούς και δαιμόνους, ορύονταν ονομαστικά εναντίον των ηγετών και επέδραμαν τηλεφωνικώς κατά εκατοντάδες προσωπικώς κατά των βουλευτών τους, «μην τολμήσετε να στείλετε τις κόρες μας στον στρατό να τις απαυτώνει στα φυλάκια ο κάθε κωστηγιαννής». Αυτό επακριβώς, όπως το γράφουμε. Πλήρες και απέριττο και τίποτε άλλο, ματαίωσε από τότε, το 1989, να γίνει η Ε.Θ. και... θηλέων.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι τότε γονείς 18χρονων τέκνων, είχαν οι ίδιοι και οι ίδιες αποφοιτήσει από ξεχωριστά - λόγω φύλου - Γυμνάσια Αρρένων και Γυμνάσια Θηλέων, Απομεινάρια... αρρεναγωγείων και παρθεναγωγείων. Και φαντασιώνονταν τα θυγάτριά τους μοιραία... ομόκλινες των υπηρετούντων στα φυλάκια συνομηλίκων τους!!!

ΒΕΒΑΙΑ το πρωταίτιο τότε ...σεξουαλικό «επιχείρημα» κατέρρευσε και εξαφανίστηκε, παρερχομένων των ετών, αλλαγής των συνθηκών και εγκλιματισμού των νοοτροπιών. Γεγονός το οποίο επαληθεύθηκε με την πολυάριθμη πλέον προθυμία νεαρών γυναικών που διεκδίκησαν και πέτυχαν να κριθούν ικανές ώστε να προσληφθούν, να εκπαιδευτούν και να υπηρετούν, ισάξιες και ισότιμες, με τους συνομήλικους άνδρες, στις μονάδες της Ε.Φ. ως Συμβασιούχες Οπλίτισσες (ΣυΟπ). Ενώ ήδη έχουμε, βεβαίως, και Γυναίκες Μόνιμες Αξιωματικούς οι οποίες αποφοίτησαν από τη Σχολή Ευελπίδων (μέχρι και τον βαθμό της Ταγματάρχισσας φέτος η αρχαιότερη), την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και την Σχολή Ικάρων, όπως και απόφοιτες των Σχολών Μονίμων Υπαξωματικών που κι αυτές όλες στελεχώνουν πλέον την Ε.Φ.

Αυτά εν ολίγοις για όσες και όσους θέλουν να γνωρίζουν τα παρελθόντα και να διαμορφώσουν γνώμη για τα παρόντα και εικασίες ή ελπίδες για τα μέλλοντα, εξ αφορμής της προεδρικής εξαγγελίας.
Λάζ.Α.Μαύρος 16 Σεπτ. 2024

Commenti


I commenti sono stati disattivati.
bottom of page