top of page

Δεν πήγε στα Φυλακισμένα Μνήματαο σερ Λίντσεϊ Χόιλ της βρετανικής Βουλής


Ένα σχόλιο έχουμε για την 1η στην ιστορία επίσκεψη Προέδρου της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων στην Κύπρο σερ Λίντσεϊ Χόιλ, κατόπιν προσκλήσεως της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Αννίτας Δημητρίου.
Εάν η επίσκεψη γινόταν στην Ελλάδα, ασφαλώς θα περιελάμβανε και τελετή κάταθεσης στεφάνου στο Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου, μπροστά από το κτήριο της εν Ελλάδι Βουλής των Ελλήνων στην πλατεία Συντάγματος των Αθηνών εκεί κοντά στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» της ελλα-δικής μας πρωτεύουσας.
Στην Λευκωσία, αντίστοιχο του Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτου, έχουμε τα Φυλακισμένα Μνήματα.
Των Δεκατριών γνωστότατων εκ των πολύ περισσότερων Αρχαγγέλων της λευτεριάς, θυσιασθέντων αγωνιστών της ΕΟΚΑ.
- Εννέα εκ των οποίων απαγχόνισαν 1956-1957 οι Βρετανοί Αποικοκράτες.
- Και άλλους τέσσερεις θανάτωσαν σε μάχες τα βρετανικά στρατεύματα κατοχής της Κύπρου στη διάρκεια του ένοπλου απελευθερωτικού - αντιαποικιακού Αγώνα 1955-1959.
ΕΞΗΝΤΑ ΤΡΙΑ χρόνια μετά την λήξη του Αγώνα της ΕΟΚΑ και τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου (1959) και 62 χρόνια μετά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας (1960) - στα εδάφη της οποίας παραμένουν ως αποικιοκρατικά κατάλοιπα οι βρετανικές βάσεις Ακωτηρίου και Δεκέλειας και τα βρετανικά στρατεύματα επικεφαλής της από το 1964 ΟΥΝΦΙΚΥΠ - δεν είδαμε την παραμικρή διάθεση από τον σερ Λίντσεϊ Χόιλ να καταθέσει το πρώτο επιτέλους στεφάνι («συγγνώμης» έστω) στα Φυλακισμένα Μνήματα.
- Ούτε, προφανώς, του το εισηγήθηκε η προσκαλέσασα τον Βρετανό πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου.
ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ πάντως ότι οι επίσημοι εκπρόσωποι του γερμανικού κράτους, πορεύονται στα Καλάβρυτα, πορεύονται στην Κρήτη και καταθέτουν στεφάνια τιμής για τα θύματα των γερμανικών ναζιστικών θηριωδιών 1941-1944 στη μητέρα Ελλάδα.
λμ

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page