top of page

Βασιλικά κειμήλια...




ΙΣΩΣ κι άλλοι έχουν φυλαγμένα στα συρτάρια τους παλιά ενθύμια της παιδικής ηλικίας, των μαθητικών και νεανικών τους χρόνων.

Ιδού κάποια τέτοια που τα θυμηθήκαμε τώρα που απεβίωσε 82χρονος ο τέως βασιλεύς των Ελλήνων Κωνσταντίνος, τελευταίος άναξ στο καταργηθέν οριστικά και διά του δημοψηφίσματος της 8ης Δεκεμβρίου 1974 πολίτευμα της βασιλευομένης δημοκρατίας στο ελλα-δικό μας κράτος, ο οποίος, 24χρονος, είχε διαδεχθεί τον θρόνο τον εκλιπόντα το 1964 πατέρα του βασιλέα Παύλο.

- Ένα τενεκεδένιο σήμα που καρφιτσώνεται στο στήθος με μαυρόασπρη φωτογραφία του νεαρού τότε βασιλιά Κωνσταντίνου. Μας το είχαν διανείμει όταν πήγαμε, 13χρονα τότε μαθητάκια του Παγκυπρίου Γυμνασίου, την 21η Μαΐου 1966, εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο τότε στάδιο ΓΣΠ της Λευκωσίας, στους Στρατιωτικούς Αγώνες Στίβου των Ελληνικών Δυνάμεων Κύπρου (Μεραρχίας και ΕΛΔΥΚ) που διεξήχθησαν προς τιμή του εορτάζοντος τα ονομαστήριά του βασιλέως.


- Μαζί και ένα οκτασέλιδο πρόγραμμα των αγώνων.

Στο εορταστικό πρόγραμμα συμμετείχαν:

Υπουργείον Παιδείας Κύπρου,

Λύκειον Ελληνίδων Θεσσαλονίκης,

Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου,

Γυμνάσια Θηλέων Λευκωσίας,

Α΄ Γυμνάσιον Αρρένων Αμμοχώστου.

ΕΛΛΑΝΟΔΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

Φρ. Π. Βράχας, Τμηματάρχης Ανωτέρας και Μέσης Εκπαιδεύσεως του Υπουργείου Παιδείας.

Δ. Νικολαΐδης, Προϊστάμενος Σωματικής Αγωγής.

Φ. Ιωαννίδης, αντιπρόσωπος ΣΕΓΑΣ

Αναγράφονται ακόμη τα ονόματα της καλλιτεχνικής και της αγωνοδίκου επιτροπής και δύο γαλάζιου χρώματος φωτογραφίες τη Αυτού Μεγαλειότητος του Βασιλέως Κωνσταντίνου, η μία με το χρυσό μετάλιο του ολυμπιονίκη 1960. Αντί προλόγου στο οκτασέλιδο είναι τυπωμένο κείμενο με τίτλο «Η δόξα των Ελλήνων Βασιλέων».


- Όταν καταταγήκαμε το 1972 στην Εθνική Φρουρά το εθνόσημο στους μπερέδες είχε από πάνω το βασιλικό στέμμα και ο όρκος ήταν «ορκίζομαι εις τον συνταγματικόν βασιλέα των Ελλήνων...».

Τον Ιούνιο 1973 η δικτατορική Χούντα των Αθηνών διέταξε την κατάργηση της βασιλείας. Διέταξε και την αποκοπή του στέμματος από τα εθνόσημα του Ελληνικού Στρατού και της Εθνικής Φρουράς.

Το φθινόπωρο του 1973 κατασκευάστηκαν νέα εθνόσημα με το πουλλί της Χούντας στην θέση του στέμματος.

Μετά από την ανθελληνική προδοσία που διέπραξε σε βάρος της Κύπρου η αυτοδιαλυθείσα εξ αυτού του λόγου Χούντα, τον Νοέμβριο του ολέθριου 1974, διατάχθηκε η αποκοπή του χουντικού πουλιού και από τα εθνόσημα, σε Ελλάδα και Κύπρο.

Λάζ.Α,Μαύρος 12.1.2023

Commenti


I commenti sono stati disattivati.
bottom of page