top of page

Έναντι της καλπάζουσας Τουρκίας...


ΦΤΓΡ: Κάιρο 8.1.2025 ο Πρόεδρος Σίσι της Αιγύπτου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Κύπρου Χριστοδουλίδη


ΠΡΩΤΟ και κύριο είναι το καθήκον αντιμετώπισης της καλπάζουσας επιθετικότητας της Τουρκίας. Η οποία αισθάνεται ήδη θριαμβευτής. Και διαλαλεί, έργοις τε και λόγοις, επισήμως και εμπράκτως, ότι «έχει αναλάβει το καθήκον στην γεωγραφία που της αναθέτει το ιστορικό (οθωμανικό) παρεθλόν»:


- Έναν και πλέον αιώνα μετά από την ήττα και τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918), η στρατηγική τού επί 22 έτη μονοκράτορα Ερντογάν για την ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΗ της νεο-οθωμανικής της ηγεμονίας, ήδη έχει θριαμβεύσει και επί της Συρίας.


- Εκεί, η Τουρκία, επί χρόνια αντιγράφοντας και αναπτύσσοντας τις δικές της αποτελεσματικές μεθοδεύσεις, τις οποίες δοκίμασε επιτυχώς με κύριο επί του πεδίου όργανό της την ένοπλη τρομοκρατική ΤΜΤ εναντίον της Κύπρου (1957-1974), επιστράτευσε εναντίον της εμφυλιακώς καθημαγμένης Συρίας τους τζιχαντιστές - αποκεφαλιστές. Με, εξ αυτών, επικεφαλής πλέον στην Δαμασκό τον δικό της επιστήθιο Αμπού Μωχάμεντ Αλ Τσο(γ)λάνι, εσχάτως κοστουμαρισθέντα και μετονομασθέντα σε Άχμαντ Αλ Σάρα...


ΕΥΘΥΣ αμέσως μετά την συριακή της προέλαση, η Τουρκία, έσπευσε - έργοις τε και λόγοις ξανά - στις ομοαξονικές της επιθετικές στοχεύσεις:


- Την επιχείρηση εξόντωσης των αντιστεκόμενων Κούρδων της Συρίας, επί του εδάφους ενόπλοις συμμάχων των ΗΠΑ από χρόνια, κατά των τζιχαντιστών του ISIS.


- Την διακήρυξη εναντίον του Ισραήλ ότι, η «Δαμασκός είναι ο σταθμός για την Ιερουσαλήμ», ως επιζητούμενο κλέος των Τουρκο-ισλαμιστών Νεο-οθωμανών, οι οποίοι επαίρονται πλέον ως ικανότεροι από τους ισλαμιστές Μουλλάδες του Ιράν.


- Την εσπευσμένη συν τω χρόνω εκτόξευση ευρείας κλίμακας αεροναυτικών, αποβατικών πολεμικών ασκήσεων, υπό την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα 2025» («σήμα κατατεθέν» του τουρκικού επεκτατισμού στο Αιγαίον και στην Ανατολική Μεσόγειο), με ανέκαθεν πάγιο πρωταρχικό στόχο την Ελλάδα και την Κύπρο. Από τις οποίες η Τουρκία απολαμβάνει και αξιοποιεί την διαρκή άσκηση πολιτικής Κατευνασμού της...


- Απολαμβάνοντας συνάμα και τους εκθειασμούς που επιδαψιλεύει υπέρ του Ερντογάν («βέρι-σμαρτ» και «τταφ-γκάι») ο αναλαμβάνων από 20η Ιανουαρίου ε.έ. την εξουσία στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.


ΑΚΡΩΣ εναγώνιο προκύπτει ήδη το μέγα ερώτημα: Πώς θα αναδιαμορφωθούν οσονούπω τα πράγματα και οι συσχετισμοί ισχύος (και συνεχιζόμενου μακελειού) παγκοσμίως αλλά και ιδίως στην αιμάσσουσα περιοχή μας, με «πλανητάρχη» πλέον τον εμφανιζόμενο και επαιρόμενο ως αδίστακτο έναντι πάντων Τραμπ;


- Εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν.

- Δύσκολες είναι και οι οιεσδήποτε προβλέψεις.

- Άγνωστο γαρ τι τέξεται η επιούσα.

- Ολοφάνερα είναι όμως, αφενός τα ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ και αφετέρου οι ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ, αλλά και οι ΦΟΒΟΙ, του καθενός από τους δρώντες «παίχτες» στην παγκόσμια σκακιέρα και ειδικότερα στην διακυβευόμενη εν μέσω ορατών απειλών περιοχή μας.


ΑΥΤΑ, λοιπόν, τα ολοφάνερα προσκαλούν τους νουν έχοντες και φρόνημα διαθέτοντες, ημέτερους, στα ύψιστα καθήκοντα που ανέκαθεν ορίζει η «συνταγή» εθνικής επιβίωσης στο άναρχο παγκόσμιο σύστημα:


(α) Επάρκεια Ισχύος και:


(β) Επιδέξια Διπλωματία.


Είναι αυτό ακριβώς το πρώτο και κύριο καθήκον που καλούνται να αναλάβουν σήμερα οι κυβερνήσεις των δύο κρατών του Ελληνισμού, της Ελλάδος και της Κύπρου, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της καλπάζουσας, νεο-οθωμανικών επιδιώξεων, Τουρκίας.


- Οι υπαρκτοί εύλογοι φόβοι, θάναι μοιραίο σφάλμα να υποτροπιάσουν σε πανικό και παραλυσία. Ή να αναζωπυρώσουν τα παλαιόθεν Φοβικά Σύνδρομα και τα Ηττημένα Μυαλά μας. Που ευθύνονται για την μέχρι σήμερα, μισού ήδη αιώνα, αδυναμία και ανικανότητά μας να ορθώσουμε αποτελεσματικά την απελευθερωτική υπόθεση της Κύπρου. Και την ανατροπή της επεκτατικής βουλιμίας της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.


- Αντίθετα, οι βασιζόμενοι στις υπαρκτές και πραγματικές καταστάσεις ανασφάλειας φόβοι, επιτάσσουν την άμεση επιστράτευση όλων των δυνατοτήτων της Ελλάδας και της Κύπρου.


- Και την αποφασιστική αξιοποίηση κάθε προσφερόμενης από τις περιστάσεις ευκαιρίας.


- Κυρίως με κάθε άλλο κράτος της περιοχής και ευρύτερα, του οποίου τα συμφέροντα συγκλίνουν με τα ελληνικά (κυπριακά και ελλα-δικά μας) συμφέροντα, αυτών των καιρών σε αυτές τις κρίσιμες και επισφαλείς συγκυρίες.


- Τώρα οι ευκαιρίες προς αξιοποίηση δεν είναι λίγες. Αυξάνονται κιόλας, επειδή ακριβώς οι απειλές επεκτατικότητας του τουρκικού νεο-οθωμανισμού δεν στρέφονται μόνο κατά του Ελληνισμού, αλλά φτάνουν ως «τα σύνορα της καρδιάς» του Ερντογάν που ορίζονται από τις γεωγραφικές διάστάσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και αυτό το γνωρίζουν όλες οι πρωτεύουσες των κρατών της περιοχής μας.


ΣΤΗΝ ΕΠΩΦΕΛΗ κατεύθυνση αξιοποίησης των ευκαιριών εντάσσονται οι διαδοχικές κινήσεις και της Αθήνας και της Λευκωσίας προς αυτές τις πρωτεύουσες, που αυξήθηκαν ραγδαία τον τελευταίο καιρό. Δεν είναι μόνο η ιδιότητα του πλησίον γείτονα, με ορατά απτά δείγματα αμοιβαίου συμφέροντος συνεργασίας. Είναι και η ιδιότητα αμφοτέρων των κρατών ως μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


- ΟΜΩΣ, το κρισιμότερο στοιχείο, ως προς την αξιοποίηση των ευκαιριών και την κατεύθυνση της συνεργασίας με τις πέριξ πρωτεύουσες, είναι: Ποιό δείγμα στάσης και συμπεριφοράς απέναντι στην τουρκική επεκτατική βουλιμία προσφέρει η Αθήνα και η Λευκωσία στους ηγέτες των εν λόγω χωρών;


- Πώς αντιμετωπίζει η Ελλάς και η Κύπρος τον Ερντογάν, στο Κυπριακό, στο Αιγαιακό, στις «Γαλάζιες» και «Αιθέριες» «πατρίδες» του, στην ΑΟΖ, στην Ανατολική Μεσόγειο, στους τζιχαντιστές μισθοφόρους του κ.ο.κ. ως τα «σύνορα της καρδιάς» του, είναι τα κρίσιμα δείγματα που μετρούν και ζυγίζουν οι και του λόγου τους αισθανόμενες την καλπάζουσα νεο-οθωμανική απειλή πέριξ πρωτεύουσες.


ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ μήπως οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας να δείξουν αποφασιστική και αποτελεσματική (α) Επάρκεια Ισχύος και (β) Επιδέξια Διπλωματία, στην αντιμετώπιση της μεγεθυνόμενης τουρκικής απειλής, ώστε να πείσουν (καθοδηγητικά ίσως) και τις επίσης αντιμέτωπες με την νεο-οθωμανική βουλιμία του Ερντογάν γειτονικές μας χώρες αφενός και τους όποιες πολιτικές σχεδιάζουν για την περιοχή συνεργάτες του νέου «πλανητάρχη» Τραμπ αφετέρου; Ποιά δείγματα γραφής προσέφεραν, παραδείγματος χάριν, στον πρόεδρο της Αιγύπτου, κατά την πρόσφατη Τριμερή του Καΐρου οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης;

Λάζ.Α.Μαύρος

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page